tiistai 5. elokuuta 2014

Klintholm 05.08.2014

 

Simrishamnista jatkoimme Ystadiin.

Löysimme hyvän paikan kotkalaisen pariskunnan vierestä. He olivat matkalla kotiin kierrettyään veneellään Laatokan ja Muurmanskin kautta Jäämerelle ja vene oli talven Tromsassa. Keväällä matka oli jatkunut alas Norjan rannikkia Ruotsin ja Tanskan kautta Ystadiin, josta heillä oli suunnitelma jatkaa vauhdikkaasti kohti kotivesiä.

Me jatkoimme suoraan Wardemundeen.

Alkumatka Saksan rannikolle meni sopivassa sivutuulessa mutta niinkuin usein kesäisin käy loppui tuuli yöllä ja moottoroimme loppumatkan Wardemunden Hohedyynen marinaan. Perille päästiin juuri auringon noustessa.

Esitteistä olin saanut hieman toisenlaisen kuvan Hohedyynestä. Ei paikassa sinänsä mitään vikaa ollut mutta melkoinen turistirysä se kyllä on. Niinpä yksi päivä riitti meille ja jatkoimme matkaa kevyessä etelätuulessa suosikkipaikkaamme Fehmarnin Burgtiefeen.

Burgin satamassa oli venetarvikeliike josta löysin uuden akkulaturin vanhan tilalle. Nyt sekin asia on kunnossa.

22.07.2014 jatkoimme Burgtiefestä Holttenauhun ja 24.07.2014 aikaisin aamulla suoraan sulkuun parin muun veneen kanssa. 20 nm pitkin kanavaa ja niin olimmekin hyvissäajoin Rendsburgin tutussa marinassa.

Elben vuorovedet ajoittuivat niin että kun lähdimme ajoissa aamulla jatkamaan kohti Brunsbytteliä niin pääsimme suoraan ylävedellä sulusta Elbelle. Nytkin sattui sulutus nappiin. Meidän jälkeemme sulkuun tuli enää vain pari venettä ja niin sitten oltiin taas vuorovesissä.

Elbe oli tälläkertaa aivan tyyni. Koneella myötävirrassa Cuxhafeniin saavuttiin virran ollessa kovimmillaan. Ennen sisäänmenoa tein pienen lenkin päästäkseni vastavirrassa sisäänmenoaukosta turvallisesti marinaan.

Cuxhafen on mukava kaupunki ja ilmat suosi meitä.

Marinassa oli pari suomalaista venettä meidän lisäksi ja sunnuntai-iltaa vietimme meidän veneen istumalaatikossa rattoisasti seurustellen. Toinen venekunta oli palaamassa Karibialta ja toinen taas matkalla kohti etelää. Me olimme tehneet päätöksen palata talveksi kotiin.

28.07.2014 suuntasimme taas tyynelle Elbelle.

Sulutusta jouduimme odottelemaan jonkinaikaa koska pienempi, normaalisti huviveneille tarkoitettu sulku oli suljettu huoltotoimien takia. Jouduimme suureen sulkuun isojen konttilaivojen kanssa. Jännittävä kokemus. Ensin sulkuun menevät suuret laivat ja huviveneet menevät perästä, kiinnittyvät kuitenkin laivojen etupuolelle ja pääsevät ensinmäisinä ulos sulusta. Nyt huviveneitä olikin kertynyt melkoinen määrä pikkusulun remontin takia. Hyvin sulutus sujui ja sulun jälkeen jatkoimme 10nm päähän levähdyspaikalle paalujen väliin.

Seuraavana aamuna jatkoimme Holttenauhun. Holttenaussa odotuslaituri oli melko täynnä ja mekin saimme paikan josta jouduimme aikaisin aamulla siirtymään Kielin lahdelle odottelemaan kunnes muut veneet purkautuivat ahtaasta odotuslaiturista. Parin tunnin odottelun jälkeen kiinnityimme takaisin. Nyt kuitenkin sellaiselle paikalle mistä meillä oli vapaa lähtö aamulla merelle.

31.07.2014 jatkoimme myötäisessä tuulessa takaisin Burgtiefeen. Vaikka Burgtiefe onkin turistikeskus niin se on kuitenkin avara. Hiekkarantaa on kilometritolkulla ja rantakatua suojaa korkeat dyynit. Marina on hieman sivussa hotelleista ja mukavan rauhallinen. Me olemme viihtyneet siellä hyvin.

Burktiefestä tänne Klintholmiin lähdettiin aikaisin sunnuntaina 03.08.2014.

Aamu oli tuuleton ja puksuttelimme koneella muutaman tunnin verran. Lähestyessämme vilkasta laivaväylää joka meidän oli ylitettävä alkoi Rostokin suunnalta nousta pilviä. Kuului ukkosen jyrinää. Ensin näytti siltä että ukkosríntama menisi meidän takaa ohi mutta juuri ennen väylää saimme niskaamme melkoisen ukkosmyrskyn. Tuuli nousi hetkessä 18 ms. Vettä ja rakeita tuli niin ettei eteensä nähnyt. Jopa mittareita ja plotteria oli vaikea nähdä sateen takia. Käänsin veneen vastaiseen, onneksi suunta oli poispäin laivaväylältä. Myräkkä meni onneksi nopeasti ohi ja matka jatkui taas lähes tyynessä säässä. Ennen Gedserin niemeä niskaan tuli vielä pari ukkosrintamaa mutta ne olivat paljon kesympiä ja olimme jo ehtineet ylittää laivaväylän joten laivoista ei ollut huolta.

Gedserin  jälkeen vajaat 30 nm tänne Klintholmiin olikin sitten kaunista säätä, ei kylläkään tuullut. Koko matka jouduimme ajamaan koneella. 

 Nyt sääennusteet näyttävät siltä että huomenna jatketaan Ystadiin. Matkaa on hieman alle 60 nm joten on aikainen lähtö. Jatko näyttää ennusteiden mukaan hieman hankalalta. Hanön lahdelle ennustetaan ensiviikolle kovia tuulia parhaimmillaan yli 20 ms. joten sinne ei kannata vielä lähteä. Ehkä odottelemme parempaa säätä Simrishamnissa. Se on mukava kaupunki ja hyvät ja toimivat palvelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti