perjantai 30. toukokuuta 2014

Matkavalmisteluja…

Talven ja kevään aikana on venettä varusteltu ja ehostettu. Vanhat jo samentuneet plexi-ikkunat vaihdettiin 8mm tummiin karkaistusta lasista valmistettuihin ikkunoihin. Jo hieman kellastunut ruffi ja istumalaatikko maalattiin valkoiseksi.

Viime kesänä olimme paljon ankkurissa ja ankkuriköyttä kiskoessani päätin hankkia sähköisen ankkurivinssin. Nyt se on asennettu ja telakkatesteissä tuntui toimivan hienosti.

Asensin aikoinaan Raymariinin karttaplotterin veneen sisätiloihin. Avomerioloissa se on parempi vaihtoehto. On helpompi suunnitella reittejä karttapöydän ääressä. Saaristossa tilanne on hieman toinen. Niinpä hankin loppukesällä DigitalYachtsin AIS Combo plotterin jossa näkyy myös laivojen ais tiedot eli nimi, nopeus, suunta jne. Sille löytyi juuri sopiva tila ruoritolpasta mittareiden välistä.

Myös VHF puhelin on asennettu sisätiloihin, joten hankin toisen VHF puhelimen istumalaatikkoon. Varsinkin Hollanin sisävesillä ja kanavilla se on tarvittaessa kätevästi käden ulottuvilla.

Vene on jo jonkinaikaa ollut vesillä ja pari lyhempää reissuakin olemme tehneet.

Keväisin ilmenee aina joitain pieniä ongelmia. Lämminvesiputkistossa oli vuoto, onneksi se löytyi helposta paikasta ja oli helppo korjata. Myös tiskipöydän lavuaari oli jostainsyystä tukkeutunut ja imukupilla sitä pumpatessa sieltä tuli kaikenlaista roinaa. Olikohan joku lintu aikonut tehdä sinne telakalla pesää.

Nettiyhteys on hyvä apu veneessä. Sieltä saa sääennusteet ja nykyään voi varata marinapaikkojakin etukäteen netin kautta. Tänävuonna aion kokeilla uudenlaista järjestelyä. Asennan veneeseen langattoman reitittimen. Sonera tarjoaa 3G korttia joka kattaa Balttian ja pohjoismaat. Sillä siis pitäisi selvitä Tanskaan saakka. Saksasta ja Hollannissa pitää ostaa jonkun paikallisen operaattorin simkortti. Kätevä lisä on myös langaton tulostin jolla voi tulostella esim. paikallisia karttoja jne.

Matkalle on tarkoitus lähteä kesäkuun puolivälin tienoilla. Todennäköisesti reitti kulkee saariston kautta Ruotsin puolelle ja edelleen Tanskan sekä Saksan kautta Alankomaihin.

Takaisin palaamme kesällä 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti